Motorsport fra øverste hylle- F1

I den spede start var det spesielt en type bil som utpekte seg og det var merket Alfa Romeo. Dr. Nino Farina vant den første Formel 1-runden og ble verdensmester med denne bilen. Dette var i 1951. I 1954 og 1955 ble Juan Manuell Fangio verdensmester og nå var bilene blant annet utstyrt med trommelbremser, men hjulene var dekket til av skjermer. Dette var for aerodynamikkens skyld. Nå hadde også Maserati og Mercedes entret Formel 1-banene og hadde nå litt over 200 hk under panseret, og rundt 1955 ble motoren forsøkt montert bak føreren og ble så vellykket at innen 1961 var de frontmonterte motorene historie.

Formel 1 kjøring er ikke uten livsfare. Formel 1 ble arrangert i Belgia og her omkom to førere. I Monza omkom hele 14 tilskuere da Wolfgang von Trips kolliderte med Jim Clark. Andre legendariske Formel 1-kjørere er Michael Schumacher, Alain Prost og Ayrton Senna.

Formel 1 sesongen 2018 er i gang og gikk av stabelen 25.mars i Australia, og fortsetter til Abu Dhabi i november. Ønsker du å satse noen kroner på Lewis Hamilton (regjerende mester) kan du gjøre det via Unibet Oddsen og satse på at han vil gjøre alt han kan for å forsvare tittelen sin i 2018. Han konkurrerer spesielt mot Sebastian Vettel hvor nå begge har fire verdensmesterskap.

I 2018 skal Formel 1 kjøres mange steder. Som nevnt har det allerede startet i Australia med første Grand Prix i mars. Ferden gikk videre til Bahrain i april, det samme med Kina Shanghai og Azerbajian Baku City, i mai var det Spania og Circuit de Barcelona og Monaco Circuit de Monaco. Neste var i Canada og Circuit Gilles Villeneuve i Montreal i juni. I skrivende stund er det straks klart i Japan. Sjekk ut Wikipedia for mer informasjon om stedene.

Ett sett med regler

Formel 1, en motorsport av øverste klasse, bestående av flere enkeltløp og ett sett med regler som både biler og bilførere må følge, fascinerer en hel verden. Motorsporten reguleres av Det Internasjonale Bilforbundet. Billøpene holdes på bilbaner laget spesielt for Formel 1 løp, kun i enkelte tilfeller stenger man av bygater og holder løpene der. Disse bilbanene kalles Grand Prix og her kan farten komme opp i 370 km/t! Hvert år kåres det to verdensmestere basert på akkumulerte resultater fra hvert av enkeltløpene. En tittel går til en av førerne og en går til en av konstruktørene.

Grunnen til at Formel 1 skal følge ett sett regler handler rett og slett om sikkerhet. Hastigheten blir så stor og førerne utsettes for store G-krefter, og får å ivareta en viss trygghet skal disse reglene følges.

Formel 1 på TV

Opp i gjennom årene har Formel 1 på TV vært svært populært. I 2015 var seertallene oppe i hele 40o millioner på verdensbasis. Selv om seertallene har dalt de siste årene er Formel 1 fortsatt den største motorsporten på norsk TV. G-krefter, motordur, hastighet, fare og spenning er underholdende for begge kjønn, og selv om det å se det hele live hadde vært mest spennende, så ser det bra ut på TV også! Formel 1 biler er helt fra starten av konstruert med en hensikt, nemlig å vinne, og med dette i bakhodet blir det hele kanskje ennå mer spennende. Allerede på 1950-tallet i England ble grunnprinsippene for Formel 1 kjøring grunnlagt, og mange av prinsippene er med i reglene enn i dag.