Moto Racing – motorsykkelløp

Classic Roadracing

Dette moto racing løpet er en blanding av nytt og gammelt. Her skal “gamle” motorsykler brukes og reglementet krever at motorsykkelen har et visst utseende for å matche kravene her. Sikkerhet tuller man ikke med, så utstyr for øvrig skal følge “moten” og moderne regler. Løpene kjøres på en asfaltbane og denne banen er en lukket bane. Videre er løpene delt inn i ulike klasser bestemt av motorsykkelens alder og størrelse på motoren.

I nordisk mesterskap har man åtte klasser og tilsvarende fargekoder. Fargekodene skal tilsvare størrelsen på motoren, og slik blir det lettere å skille alle klassene fra hverandre på banen. Et eksempel på dette kan være gul 500 klasse 5, hvor motorsykkelen må være produsert før 1972 med et slagvolum (motorstørrelse) på under 500 cm3. Et annet eksempel kan være grønn 7B Forgotten Era B hvor motorsykkelen må være produsert før 1980 med et slagvolum på under 250cm3. For fullstendig liste sjekk Wikipedia hvor det står mer forklart.

Classic roadracing er også populært i Storbritannia og Tyskland også.

Isle of Man

Isle of Man er en øy som ligger ca. midt i mellom Irland og England. Se for deg fjellhøyder, lyng, flatt landskap som munner i bratte klipper, yrende fugleliv, sanddyner, skogkledde daler og også nakent landskap. Alt dette blandes en gang i året med et internasjonalt motorsykkelløp som varer i 14 dager. Helt siden 1907 har løpet vært arranger her og kun to ganger har det vært avbrutt. Første gang pga. 2. verdenskrig og andre gang pga. munn- og klovsyke (i 2001). Under festivalen kommer det motorsykkelentusiaster fra hele verden. Befolkningen på øya dobles, og de midlertidig innflyttede skal enten delta i løpet, eller være en ivrig tilskuer. I tillegg til løpet arrangeres tivoli, konserter, øltelt, og mye mer. I tillegg har de noe som kalles “Mad Sunday” hvor det åpnes for fri kjøring.

Selve løypa går gjennom landsbyer så vel som over fjellparti. Hele løypa er på 60.6 km og er en offentlig vei. Slå opp på VG og søk opp øya for mer informasjon.

Motocross er ennå en motorsport for de som liker mer fart på to hjul. Her er løypa laget mer utfordrende med jord eller sand. Motorsykkelen man bruker i en slik løype kalles en crossykkel. I Norge kan man kjøre med crossykkel på godkjente baner og områder, og du bør være medlem av en klubb som har tilknytning til NMF (Norges MotorsportForbund). For å kjøre motocross må du ha en lisens. Den kan du enten få ved å møte direkte på en motocrossbane (nybegynnerlisens), eller du kan gå på et lisenskurs hvor du vil få konkurranselisens eller treningslisens.

I en motocrossbane, i tillegg til jord og/eller sand, er det hopp. Hoppene kan variere fra 1 meter til 40 meter! Velger du feil spor/hopp i banen kan dette koste deg dyrbare sekunder i en konkurranse, og det skal mye til før du klarer å kjøre sekundene inn igjen. For å drive med motocross bør man ha god kondisjon og kroppsstyrke da dette er en veldig krevende, fysisk sport.

Norge har sin egen stjerne innen motocross og han heter Kenneth Gundersen, selv om han parkerte motocrossykkelen konkurransemessig i 2009.

Motocross innebefatter også freestyle motocross (FMX). Dette er en type motorsport hvor motorsykkel benyttes. Her er det fokus på triks utført i lufta. På forhånd har føreren av sykkelen hoppet fra ramper eller jordhauger. Kiss of Death, Can Can, backflip og Tsunami er navn på noen FMX-triks.